De expert vertelt: vocht in de kelder

De expert vertelt: wat te doen bij vocht in de kelder?

Het is ontzettend vervelend als je last hebt van vocht in de kelder en je de ruimte niet goed kunt gebruiken door optrekkend vocht in de muren, binnentredend water of zelfs alleen al door een te hoge luchtvochtigheid. Gelukkig kan je heel veel dingen al zelf doen de overlast te verminderen! De expert vertelt:

Waar komt het vocht vandaan?

“Het is allereerst belangrijk om goed te kijken waar het water of vocht vandaan komt: uit een kapotte leiding, een scheur in de muur of vloer, of trekt de vocht diffuus door de muur? Zie je water bij leidingen de kelder binnenkomen, dan is het belangrijk om de leidingen goed te controleren en eventuele lekkages te herstellen. Ook is het goed om te kijken of er geen water bij de deur of ramen de kelder in komt bij grote buien. Zorg daarvoor dat het water in de tuin niet richting het huis, maar juist van het huis af loopt, of maak bijvoorbeeld een drempel [red. zie ook ‘een natte tuin, en nu’]. ”

Dichten van scheuren en openingen in de muur

“Daarnaast is het slim om de doorvoeren van kabels en leiding door de muur en scheuren in de muur goed af te dichten. Deze kan je het beste dichtsmeren. Dat doe je door in een droge periode (wanneer er geen water door de scheur komt), de scheur schoon te maken en vervolgens te dichten met zwellend cement (bijvoorbeeld Cebar poeder, snelcement). Blijft de locatie het hele jaar nat, dan kan je ook proberen het droge poeder van snelcement in de scheur te stoppen, het poeder zwelt vanzelf door het aanwezige vocht. Let op: het zelf dichten van een scheur werkt alleen bij een beperkte waterdruk van buiten de kelder, bij diepe kelders zal deze oplossing mogelijk niet voldoende zijn. Kijk op deze website voor de grondwaterstanden bij jou in de buurt. Komt het water diffuus door de muur of vloer, dan kan je waterglas aanbrengen op een droge schone muur.

Mochten bovenstaande maatregelen niet werken, neem dan contact op met experts voor het volledig impregneren van de muur en/of vloer of het realiseren van een bak-in-bak constructie in de kelder.”

“Zorg dat openingen en scheuren in muren goed zijn afgedicht”

Goede ventilatie

“Denk ook aan een goede ventilatie van de kelder. Door de luchtvochtigheid in de kelder laag te houden, is er minder kans op bijvoorbeeld schimmel. Bij voorkeur zijn ventilatieroosters naar buiten aanwezig in de kelder tot boven het maaiveldniveau. Houdt de ventilatieroosters schoon en overweeg eventueel extra roosters aan te brengen. Andere opties zijn ventilatie door roosters in deuren of mechanische ventilatie.”

Inrichting kelder

“Ook met je inrichting van je kelder kan je zorgen dat water in de kelder voor zo min mogelijk problemen zorgt. Denk hierbij aan het type vloer: gebruik geen hout of tapijt, maar plaats bijvoorbeeld een zwevende vloer. Bewaar zo min mogelijk spullen in een vochtige kelder die vatbaar kunnen zijn voor hoge luchtvochtigheid zoals papier, schilderijen, kleding et cetera. Zet kasten of andere meubels van de muur en eventueel op blokken. En maak eventueel een voorziening om water weg te pompen op het laagste punt in de kelder”

“Bewaar zo min mogelijk spullen in een vochtige kelder die vatbaar zijn voor hoge luchtvochtigheid”